Chau

Chau (chau’) er en mandlig dansedramaform udviklet fra middelalderen i Seraikella af krigerkasten og patroniseret af de lokale konger.


Det var skik og brug at alle kongefamiliens mandlige medlemmer lærte Chau, som dansedes især ved forårsfestivalen, Chaitraparva, men Chau er nu også blevet udviklet til scenekunst.


Chaudansene er af teatermæssige høj kvalitet rangerende fra simpel pantomime til dramatiske episoder fra myter og heltedigte – kraftfulde, muntre og tragiske.

Følelser og dramatiske temaer udtrykkes gennem kroppens rytmiske bevægelser og gestik.

Dansene varierer fra Shiva Tandava med dynamiske og majestætiske bevægelser, over lyrisk dans mellem Shiva og Parvati, til den myte om månejomfruen og solguden og

erotiske danse mellem Krishna og Radha. Der findes også abstrakte danse som Suragati med elegante, rene trin om Somtal, en fortolkning af tala med varierede dansebevægelser og brilliant fodarbejde.​

​Mayura, påfugledansen er en storslået fantasi over påfuglens extatiske stemning i gentiden. Forskellige sværd og krigsdanse viser krigerensårvågenhed og præcision i bevægelser og stillinger koreofraferet til musikken. Chau er en kreativ kunstart, hvor nye danse skabes over historiske og poetiske temaer.


I de senere år er kvinder også begyndt at interessere sig for denne form. Enhver dans of dens stemning repæsenteres med raga og tala. Raga giver dansen farve, mens der findes tala til ethvert falelsesudtryk, og når stemningen forandres, skifter også raga, tala og tempo.


Danseren bærer elegant formede og bemalede helmasker af papmache, der omfatter menneskelige, dæmoniske og guddommelige typer samt sagnfigurer. Dertil bæres farverige kostumer med smykker, der passer til de enkelte karakterer. Chaudanseren bruger også ankelbjælder.


I naboområderne Kharswan og Mayurbhanj dansen Chau uden masker, og der lægges derfor mere vægt på ansigtets mimik, hvilket også medfører at selve dansestilen ændres noget.

Kastrupvej 98 A . ​2300 København S . Tlf.32 97 14 40