Odissi

​Odissi (Odissi’) også kaldet Orissi eller Oudra Nrtya anses for at have været en etableret danseform, da Natya Shastra blev skrevet.


Af tempeldanserinder hat danset i templerne for Shiva. Da kongerne senere mellem 11. og 15. årh. blev vishnutilhængere forsattes systemet.


I 1100-tallet skrev Maheswar Mahapatra ”Abhinaya Chandrika”, et værk om dans, der stadig følges. Danserinderne dansede dagligt, og ved særlige lejligheder opførte de musikalske dramaer.


I slutningen af 1500-tallet kom Orissa under mogulsk herredømme, hvilket satte en stopper for tempeldans. Danserinderne ansattes i stedet som hofdanserinder og mistede derved deres religiøse status. Da man gerne ville forsætte med dans udenfor templet ved Vishnufestivalerne, uddannedes drenge til at danse som kvinder.


Senere kom danserinderne tilbage til templerne, men deltog nu kun i få ritualer. Der er dog bevaret en ren og levende tradition op til vor tid. De sidste danserinder er nu ved at uddø, så Odissi er også blevet til scenekunst. Rent teknisk er dansen mindre streng og formel end Bharata Natyam. Der arbejdes med runde kurver og bøjningerne er skulpturel ynde.

​Abhinaya Chandrika definerer alle koreografiske elementer i samme grad som Natya Shastra. Bhangis er de grundlæggende stillinger, som kan minde om karanas. Tribhangi med bøjning af hoved, hofter, knæ er karakteristisk for Odissi modsat Bharata natyam, hvor der lægges mere vægt på en formel stil uden bøjning af hofter og med understregning af præcision og symmetri. Thanis er andre stillinger, der kan minde om Karanas. Belis er mellemtrin, bevægelser og gang – arter, mens Bahmaris er drejende bevægelser.

Det mimiske sprog følger sine egne regler, men er lige så udtryksfuldt som Bharata Natyam.

Odissi har sin egen form for musik, der indeholder elementer fra både Hindustani og Karnatisk musik, men har udviklet sin egen ragas og talas.


Dansekostumerne består af draperede bukser og bluse af farverige silke vævet i de specielle Orissamønstre pyntet med sølvsmykker i et traditionelt design og ankelbjælder. Håret sættes i en knude og pyntes med jasminer og en udskåret korkopsats. Over øjenbrynene males et fint mønster af hvide prikker.

Kastrupvej 98 A . ​2300 København S . Tlf.32 97 14 40